Rengjøring av bil

februar 2, 2015 9:09 am Publisert av Legg igjen dine tanker

Vinteren har nå kommet for fullt, og med synkende minusgrader er det mange som kvier seg for å vaske bilen. Men det å vente med bilvasken er dessverre ikke særlig lurt. Røa Autoco anbefaler at du setter av en dag der du gir bilen en skikkelig overhaling, der du går gjennom alt fra karosseri til understell og gummi.

 

Vask vekk saltet

Salting av veier er fortsatt den mest brukte løsningen for å forhindre glatte veier, men dette er dessverre ikke det beste for bilen. Saltet er nemmelig med på å starte og fremskynde rustningsprosessen (se faktaboks).

FAKTABOKS

Salt og rust

Salt fører ikke direkte til rust, men det fungerer som en katalysator. For å gjøre en lang historie kort, rust er en prosess der oksygen og jern blandes til jernoksid (som er et synonym for rust). Vann er en av de viktigste årsakene til rust, og om du legger inn salt, skjer to ting: is og snø smelter til vann, ofte helt ned til 10 minusgrader, og salt forsterker nedbrytingsprosessen slik at rust (eller altså jernoksid) danner seg raskere.

 

Gummi og skade

Gummi kan svekkes både av bakterier, lys, varme og kjemikalier som syrer. Bakterier gjelder i hovedsak behandlet naturgummi.

 

Nøytrale undersøkelser viser at dekk i praksis ikke forringes de første 3-5 årene etter produksjonen dersom de ligger tørt, unna sollys og unna oljeprodukter.

 

Et dekk som har ligget riktig lagret i flere år kan riktignok tilsynelatende ha fått en hardere yttergummi, men dette blir myket opp igjen etter at dekket har blitt kjørt noen kilometer.

Rust er en av disse skadene som blir verre jo lenger du venter. Om du allerede har fått rust, husk at du må utrede rustskadene så raskt som mulig. Venter du, vil skadene øke og bilens verdi synke.

Kort sagt, du skal ikke vaske bilen bare fordi den skal se pen ut, men også fordi den ikke skal ruste.

 

Hvordan vaske bilen om vinteren

Men hvordan vasker du bilen i minusgrader? Det viktigste er at du får den raskt innendørs slik at den kan tørke. Har du egen garasje, bør du kjøre den inn dit med en gang. Alternativt kan du jo for eksempel kombinere bilvask med handling på et kjøpesenter med innendørs parkering.

Mange er skeptiske til vaskeautomater. Vi minner om at mye har skjedd i utviklingen, og at mye som var aktuelt for noen år siden ikke lenger er et problem. Samtidig forstår vi bekymringen. Det finnes også heldigvis vaskehaller du kan benytte deg av i Oslo og Bærum. Ta gjerne kontakt med oss for tips.

Vasker du bilen selv er det viktig at du gjør en god jobb. Vask spesielt godt i kroker og døråpninger. Disse kan godt ha salter i seg. Vask også dørkarmer og innsiden av dørene. Husk også underspyling av bilen. Understellet er svært sårbart, og bør spyles, gjerne hver 14. dag. Heldigvis vil vaskehaller ofte hjelpe deg med dette.

 

Gummi er ferskvare

Hvor ofte smører du gummilistene rundt dørene? Disse bør smøres for å holde seg lenger og isolere bedre. Smør også dørlåsene ofte.

Når du først er på gummi, bør du også sjekke dekk. Gummi kan være offer for både naturlig og kjemisk slitasje, og det er derfor ikke sikkert at dekkene er i topp stand enda du har godt mønster. Gummi er ferskvare, og du må ta godt vare på dem. Ikke spyl direkte på dekkene med en høytrykksspyler, og husk å oppbevare dem riktig (se faktaboks).

I tillegg kan du forhindre glatte dekk ved å vaske dekkene. Du kan fint vaske dem med en blanding av Zalo og varmt vann i en sprayflaske. Det kan også være lurt fra tid til annen å avfette dem. Dette gjør du med vanlig dekkrens. Vær svært forsiktig med sterkere kjemiske midler for rengjøring av mønster eller sverting av dekksider. De kan være direkte skadelig for dekket.

 

Ta godt vare på bilen

Polering av bil kan du gjerne utsette til våren. Vi anbefaler å polere bilen to ganger i året, men det er ikke nødvendig å ta dette på toppen av alt annet du må ta hensyn til om vinteren. Vi anbefaler at du venter til snøen er borte. Vår og høst passer godt til polering av bil.

Husk også å sjekke om alle lys fungerer. Det er mørkt i vintermånedene, og dersom du har tenkt deg utenfor storbyen, er det spesielt viktig å passe på at ingen pærer har gått eller at noe er defekt.

Til slutt vil vi anbefale at man har service på bilen en gang i året. Velger du god oppfølging, slipper du å stå med en defekt bil langs veikanten i vintermørket.

Røa Autoco ønsker alle en god vinter!

 

 

 

 

Kategorisert i:

Innlegg skrevet av admin

Legg igjen en kommentar