Gjør bilen klar til påskeferien

mars 12, 2015 2:38 pm Publisert av Legg igjen dine tanker

Lange køer, bratte bakker og glatte veier. Det er mye å ta hensyn til når man skal på påsketur til fjellet.

 

Pakk riktig!

Det kan ikke sies for ofte: pakk den tyngste bagasjen nederst. Det er dessverre fortsatt mange som legger tunge gjenstander inne i bilen. Dette kan føre til farlige situasjoner; husk at et kamera eller en iPad som flyr frem i bilen etter en bråstopp kan gjøre stor skade.

Har du dyr, er det selvfølgelig best å ha dem i bur i bagasjerommet. Hunder kan i visse situasjoner være inne i bilen, og det finnes sikkerhetsseler til dem.  Det er likevel best om de er bak.

Bruker du takboks, er det viktig å huske at en full takboks gir et annet tyngdepunkt, noe som kan gi en annerledes kjøreopplevelse. Boksen er ikke beregnet for kompakte ting, og bør ikke veie mer enn 75 kilo. Det varierer imidlertid fra bil til bil hvor mye du kan ha i takboksen, og vi anbefaler at du undersøker nøye.

 

Sjekkliste før du legger ut på tur

Husk at det kan være langt mellom verkstedene på påskefjellet. Derfor er det hensiktsmessig å ta en sjekkliste før du reiser, slik at du har alt på stell.

Det vi sterkt anbefaler er at du sjekker væskenivået. Dette betyr at du sjekker oljenivå, kjølevann, bremsevæske og vindusspylevæske. Det kan også være en god forholdsregel å ha en så full tank som mulig for å forhindre kondensdannelse i tanken.

Det er mange hensyn til dekk. Lufttrykket skal for eksempel være 10 % høyere ved større påkjenninger, og tungt lastede biler på vei opp en bratt bakke kvalifiserer i stor grad som ”større påkjenninger”. Vi anbefaler også rensemiddel til dekkene for å hjelpe dem best mulig.

Har du sjekket lyset? Mange turer foregår i områder med dårlig opplysning, så det er viktig å sjekke at alle lamper fungerer godt.

Sist bør du være sikker på at batteriet fungerer som det skal. Vi anbefaler at du setter bilbatteriet til ladning. Det koster ikke stort for en bilbatterilader om du ikke allerede har en, og ettersom NAF selv sier at de får flest utkallinger på grunn av dårlig batteri, er det lurt å lade, og gjerne rengjøre, batteriet før en lang tur i kulden.

 

På tur

Er det svært glatt der du skal, kan du vurdere piggdekk og eventuelt kjetting. Piggdekk krever bare oblat i Oslo og Bergen (og det ser ut til at det blir innført i Trondheim), og er lov i hele påskeferien ellers.

GPS er anbefalt. Det er sannsynlig at det på et eller annet sted blir kø, og en god GPS skal kunne hjelpe deg med å finne alternative veier. Har du allerede installert en GPS, er det fint. Ellers kan du bruke smarttelefon så lenge den fungerer som en GPS. Vi anbefaler selvfølgelig ikke aktiv bruk av mobiltelefon når du kjører. Medpassasjerer kan her være gode medhjelpere.

Vi fortsetter med batteriet. Når du kjører, kan det være fristende med oppvarmede vinduer og seter, men du må være ekstra obs på at du skrur av varmen når du parkerer bilen. Det er dumt å komme til en bil med varme seter og flatt batteri.

Apropos parkering, det er en god løsning å sjekke underlaget før du parkerer. Er det asfalt, går det fint, mens snø kan variere stort fra kompakt til veldig løs. Det er dumt å måtte spinne i et hull når du skal få bilen ut. Det kan også være lurt å tørke vindusviskerne når du går fra bilen slik at de ikke fryser fast.

Har du fulgt våre råd om rengjøring av bil, vil du unngå en rekke problemer, for eksempel å bli låst ute. Hvis ikke, anbefaler vi særlig at du tar en runde med å smøre gummilister med silikon og bruke låsolje. Ta gjerne en runde med rensking av motorrommet, da salt som har kommet seg opp i motoren kan ha vært med på å tappe batteriet.

Ellers ønsker vi i Røa Autoco alle våre kunder og andre lesere en riktig så god påske!

Kategorisert i:

Innlegg skrevet av admin

Legg igjen en kommentar